top of page
Obrázek autoraOndřej Perušič

TOKIJSKÉ PATÁLIE

Aktualizováno: 24. 7. 2021


Aneb jak jsme jednou někam přijeli včas...

Asi každý z vás už slyšel o událostech spojených s nejen naší účastí na olympijských hrách. Vzhledem k poměrně přelomovým událostem rozdělíme dnešní čtení na několik pasáží, všechny poměrně dlouhé:


1. Nejdříve vás provedeme naší cestou a pro některé z nás krátkým pobytem v olympijské vesnici.

2. Dále ukojíme vaši touhu po popisu událostí z naší perspektivy. Jak šly události za sebou a vyhlídky do dalších dnů.

3. Zejména fanoušci děl Zdeňka Jirotky pak ocení naší, provizorně zřízenou, kancelář pro uvádění románů na pravou míru Ve třetí části se tedy pokusíme vnést trochu světla do tajemných zákoutí aktuálního dění a vyvrátit některá, až překvapivě často skloňovaná tvrzení, která ke konstruktivní veřejné diskuzi pomáhají asi tolik, jako deník Aha! k rozvoji kvalitní investigativní žurnalistiky.


ČÁST PRVNÍ

Posilněni vědomím, že tentokrát naše možnosti způsobit organizační katastrofu jsou omezené, jsme se po povinném naparování před objektivy úspěšně nalodili do armádního speciálu na kbelském letišti. Cesta se nesla v duchu několika nervy drásajících soubojů ve hře země-město, ale i na poli šachu a nebo v případě Peruna a jeho nepříliš poddajných bezdrátových sluchátek - k souboji člověka s moderní technologií.

Po příletu jsme s překvapením zjistili, že zájem o hry dokázal zajistit usměvavé japonské dobrovolníky přibližně na každý druhý metr naší cesty po tokijském letišti. Po 13 hodinách letu jsme se tak doplazili skrz všemožné kontroly a otestování až do prostoru pro účastníky olympiády, kde jsme vyčkávali na výsledky testů. Prvním ústrkem cesty bylo naše podcenění pružnosti olympijské kolekce, neboť jsme se trestuhodně nechali ukolébat faktem, že při zkoušení kalhoty seděly. Ukázalo se však, že mají tendenci zpohodlnět, kterážto skutečnost nás zaskočila nepřipravené. A tak zatímco módními nástrahami ošlehaný Ital vytasil rychle ze zavazadla cestovní pásek, hráčská složka našeho týmu připomínala zvířata chycená v pohyblivých píscích...čím více pohybu, tím horší se situace stávala.

První křivdou byla obzvláště bolestná ztráta svačinky, která měla být klíčovým atributem pro přežití dlouhého čekání na letišti, neboť kontroly dle předchozích zpráv vždy zabraly minimálně čtyři až pět hodin. Za tímto účelem jsme byli posádkou na rozloučenou vybaveni sendvičem se šunkou. Hned u pásu se zavazadly nás však vyhmátli… Zatímco Dave vdechnul svůj sendvič v rekordním čase již při čekání na zavazadlo, Perun, nezvykle nechávajíc si něco takzvaně "na potom", stal se obětí letištního bígla, jenž neomylně vyčmuchal jeho sendvič, který byl i přes švejkovsky naivní úsměv majitele byl zabaven. Jak se totiž ukázalo následně, jakékoliv ovoce, zelenina či masné výrobky nebyly povoleny. Stejný osud potkal Maki krájenou mrkev. Po zdecimování zásob velké části výpravy pak hrdý bígl odkráčel za japonského pochlebování ničit další cizí naděje na jakoukoliv přesnídávku.

Čekání na letišti se z důvodu jednoho pozitivního testu v naší výpravě protáhlo, a tak jsme do vesnice dorazili až po necelém dnu stráveném na cestě. Jelikož již byl večer, tak jsme vyplenili pouze jídelnu, která kromě pestré palety potravin nabízela i jídelní boxy ohraničené plastovými stěnami, které vzájemnou komunikaci úspěšně zredukovaly na jakousi zmatenou směsici křiku a znakové řeči.

Náš jediný "normální" den ve vesnici jsme pak strávili v místní posilovně, která vynikala nejen velikostí, ale i možností zhlédnout opravdu neobvyklé sportovní výkony, na které v běžných fitness centrech narazíte jen málokdy. My jsme obohatili světový sport o českou nešikovnost, neboť Perunovy zlaté ručičky došly újmy už při nastavování řídítek jeho rozcvičovacího bicyklu, a tak až do konce našeho působení krvácel z prstu na ruce.

Odpoledne pak bylo v plánu vyrazit na kurty s vidinou lehkého tréninku, nicméně naše každodenní testování dostalo těžký direkt ze strany organizátorů, neboť zkumavky pro odevzdávání vzorků dorazily s výrazným zpožděním. Perunovy pak vůbec. Vycepován pevnou, avšak milující rukou své medicínsky založené družky, jal se týmový polař domáhati se naplivání do zkumavky jiné, v podstatě jakékoliv. Jeho touhu po otestování ukojili až zaměstnanci japonského odběrového centra, kam vyrazil v doprovodu členů olympijského týmu.

Trénink se z důvodu blížícího se západu slunce zredukoval na krátkou míčovou exhibici před naším ubytováním, které zanechalo květenu zdobící místní parčík ve značně kritickém stavu

Večeře a obhlídka vesnice se neobešla bez dalšího Andreova urputného zápasu s místní organizací, která opomenula do nabídky her implementovat kávu typu espresso, což kromě obav z bojkotu her na straně trenérovy domoviny zajistilo i obveselení pro nás dva. Hrdý nositel da Vinciho a Marconiho odkazu totiž lišácky porazil diskriminační baristický systém, a to pouze s pomocí dvou šálků – jedním se jal chytat mléko, druhým vytoužené espresso.


ČÁST DRUHÁ


Malebné tokijské ráno zastihlo týmového polaře ve stavu hluboké hibernace, kompenzující náročnou cestu. Z té ho vyrušil hlas, který stále nepříliš aktivní člen našeho týmu pokládal za italskou ódu na blížící se tréninkové dávky, a proto na něj reagoval jakousi anglickou verzí "no jó, vždyť už jdu".

Ukázalo se, že zpočátku rozmazaná tvář nepatří italskému principálovi našeho cirkusu, nicméně hlavnímu lékaři výpravy. O patnáct minut později už týmový hříšník seděl v provizorní karanténní místnosti a čekal na výsledek pravděpodobně toho nejdůkladnějšího nosního výtěru, jaký doposud absolvoval.

Jak to bylo dál už všichni tušíte. Pokud naměřené hodnoty neznamenaly vzdálenost, jakou urazila testovací tyčinka uvnitř mojí hlavy, tak oba výsledky potvrdily ten předchozí – jakkoliv těžké bylo tomu uvěřit, zvlášť jestli jste Peruna někdy viděli na tréninku po nepříliš povedeném míči – byl pozitivní. Následoval přesun do izolace mimo vesnici. Útočištěm se stal hotel, jenž pravděpodobně dokonale ilustruje, že olympijské hry ve smyslu pro humor vyhráli ještě před zahájením domácí – Nice Day Hotel Pobyt zde je opravdu bez možnosti jakéhokoliv kontaktu, pokud zrovna nenatrefíte na někoho z dalších pozitivních "zombie", kteří se bezduše doploužili pro jídlo do přízemí.

Zálibu ve tvorbě George Orwella pak Japonci nezapřeli při komunikaci skrze jakýsi interní rozhlas zabudovaný ve stropě. Z něj se po chytlavé, leč monotónní znělce dozvídáme každý den pokyny k pravidelnému měření teploty, saturace kyslíkem a pulzu, ale i k otevření a uzavření jednohodinového okna určeného k cestě do přízemí a vyzvednutí jídla. Největší psychickou zátěž zatím představuje komunikace s místním personálem, který vždy dopoledne a odpoledne volá s žádostí o poskytnutí naměřených hodnot. Bohužel však anglicky mluvící doktorky jsou v zemi vycházejícího slunce nedostatkovým zbožím, a tak fungují v úderném tandemu, kdy jedna hovoří anglicky, ale nerozumí medicíně, druhá pak rozumí medicíně, ale je závislá na překladu té první. V kombinaci s nepříliš kvalitními pokojovými telefony se vždy jedná o hlavní bitvu dne.

Dave s Andreou se po určitých peripetiích a velkém množství negativních testů ocitli mimo vesnici v hotelu, kde se usídlilo hned několik stále negativních členů našeho veleúspěšného letu. Nejnovější zprávy hovoří o tom, že by v těchto dnech mohli již poprvé trénovat na písku, neboť doposud stála v cestě oprávněná nejistota organizátorů spojená se stále přibývajícími pozitivními testy. Provizorní tréninkové podmínky tak zatím byly na pokoji či balkóně, čehož také týmový čahoun poctivě využíval.


CO DÁL?

Upřímně řečeno – nevíme. Dle posledních informací, které máme, jsou ve hře dva scénáře:

A – Aktuálně platí, že po pozitivním testu následuje 10 dní karantény, po jejímž uplynutí se můžeme vrátit do hry. V našem případě by to znamenalo, že budeme muset skrečovat první zápas proti Lotyšům Plavins/Tocs, a pak se pokusit překvapit o postup ze skupiny Mexičany Gaxiola/Rubio. Perun by po vzoru Fénixe z popela povstal z karantény v předvečer velkého zápasu, aby jeho nově vypilovanou techniku náhry prsty neměl nikdo možnost okoukat Poslední zápas by pak následoval o dva dny později proti Rusům.


B – Pravidlo, které dle našich informací ještě není platné, ale údajně se o něm diskutuje a jedná. Dle něj by asymptomatičtí sportovci mohli opustit izolaci po sedmi dnech karantény za předpokladu, že budou mít negativní PCR test, který jim bude proveden. To by znamenalo posunutí Fénixova návratu do hry na večer před prvním zápasem. Jak ale píšeme výše, tato varianta není v žádném případě potvrzená a upřímně řečeno spíše počítáme s možností A.


UVÁDĚNÍ ROMÁNOVÝCH PŘÍBĚHŮ NA PRAVOU MÍRU

Poslední část píšu dnes jen za sebe, a to jednoduše proto, že celá kauza spojená s naší cestou do Tokia nabrala v posledních dnech obřích rozměrů a i témata s ní více či méně spojená jsou poměrně kontroverzní. Za normálních okolností bych shánění informací nechal na každém z vás, ale v tomto případě považuju za nutné některá tvrzení uvést na pravou míru, popř. k nim poskytnout kontext.


Perun je asymptomatický, zlí Japonci zavírají naše zdravé sportovce do karantény bezdůvodně

- Asymptomatický jsem byl ještě v den kontrolního výtěru a ještě přibližně den poté, kdy také celá záležitost unikla do veřejného prostoru. Od té doby ale mám poslední tři dny lehký průběh, který mi nepůsobí velké potíže, ale na žádnou fyzickou aktivitu se také rozhodně necítím. Některé symptomy už se lepší, nezbývá doufat, že to tak bude pokračovat.


Všichni účastnící byli očkovaní, jak je to možné?

- Očkování bylo podmínkou účasti jen interně v rámci pracovníků ČOV, u sportovců a dalších členů jednotlivých týmů bylo pouze doporučeno, takže se ne všichni očkovat nechali.


Očkovaní se před odletem nemuseli testovat.

- To není pravda, každý člen výpravy musel podstoupit dva PCR testy, jeden v rozmezí 96 hodin a druhý 72 hodin před odletem. Nutno však zmínit, že kvalita testu také velmi závisí na způsobu jeho provedení.


Očkování nefunguje, protože jsem se nakazil.

- Další nepravda. Očkování proti covidu nikdy neposkytovalo úplnou ochranu před nakažením, ale výrazně snižovalo jeho šance, téměř jistotu by mělo poskytovat při ochraně před těžkým průběhem. Konkrétní čísla se liší dle druhu vakcíny a je nutné zmínit, že proti variantě delta je účinnost nižší. O kolik? To byste neměli hledat na stránce dvou beachvolejbalistů.


Očkování poskytuje ochranu jen proti těžkému průběhu.

- Také ne. Očkovaní by měli produkovat i menší množství viru a tím pádem představovat menší nebezpečí pro okolí v případě nákazy. Nejedná se o zkušenost z mé studijně - sportovní kariéry, to jsou závěry několika vědeckých studií.


Maki na kyslíku.

- Nepravda. Maki je s námi ostatními v izolaci, nicméně má zatím velmi lehký průběh a zpráva o jejím údajném pobytu v nemocnici vznikla pravděpodobně komunikačním šumem v některém z médií. Všichni si přejeme, aby to tak zůstalo.


Jak moc jsme kašlali na pravidla

- Je jasné, že k porušení pravidel na palubě došlo, nicméně rád bych vyvrátil představy některých lidí, ve kterých hned po dosednutí do sedaček odstartovala celá výprava s beachvolejbalisty v čele orgie, za které by se nemusel stydět ani císař Caligula.


Kdo koho nakazil

- Tohle je upřímně otázka, které jsem se chtěl vyhnout, ale očividně to nejde. Jak ve svém, relativně umně vlastním názorům přizpůsobeném příspěvku píše pan Pollert – neexistuje jediný důkaz o tom, kdo koho nakazil, mohl jsem klidně já nakazit pana doktora. Výjimečně mu dávám za pravdu, ani já to nevím a nikdy se to už nedozvíme. Zajímavým jevem však je početná skupina osob, která klade často velmi velký důraz na "zdravý selský rozum", ale zároveň nebere v potaz, že v tomto případě se pravděpodobnosti jednotlivých scénářů opravdu hodně výrazně liší.


Lékař se měl nechat očkovat

- Můj výrok na TV Nova v tomto znění byl lehce vystřižený z kontextu, proto ho tu raději uvádím. Za sdělením si stojím, dokonce si myslím, že se měli nechat očkovat všichni. Nechci se pouštět do diskuze o očkování, protože rádoby expertů ze sportovního prostředí již máme požehnaně, ale chci mluvit o principu. Pokud víme rok a půl dopředu, že se chceme účastnit akce, která svede v době pandemie dohromady cca 15000 lidí, tak ať už mám na vakcinaci jakýkoliv názor, měl bych se ptát, jestli jsem udělal vše pro to, abych neohrozil její hladký průběh. To obnáší i uvalit na sebe vyšší nároky než obvykle a přijmout přísnější (nejen) hygienická, ale i protiepidemiologická pravidla, než když se chci nechat ostříhat v nákupním centru. Tak to prostě je. Vakcinace je jednou z věcí, které nám mohly pomoci nebýt projednou "best in Covid". Nejen ona, ale i dodržování předpisů na palubě. I proto nenese odpovědnost jedna osoba nebo instituce, ale vícero z nás, sportovce samotné nevyjímaje.


Uvědomuji si, že je to téma kontroverzní, ale výjimečně jsem potřeboval využít naše týmové stránky k účelu, ke kterému za normálních okolností neslouží. Udělal jsem to s cílem zodpovědět některé často pokládané otázky a zároveň vyvrátit některé nepravdivé informace, které mají tendenci často zaznívat ve veřejném prostoru.

Jelikož cíl byl pouze informovat, nestojím o to, aby se pod příspěvkem rozvinula diskuze na téma vakcín a dalších témat s pandemií spojených. Prostoru k takovým diskuzím je v dnešní době spousta. Chtěl bych vás poprosit, abyste to respektovali. Pokud přecejen chcete sdílet nějakou konstruktivní kritiku, prosím učiňte tak pomocí slušného vyjádření s použitím zdrojů, pokud se nejedná o názor, nýbrž faktické tvrzení.


Závěrem bych vás rád poprosil, abyste vyjádřili podporu nejen dalším nakaženým sportovcům, jejichž sportovní sny dostaly těžkou ránu a kterým přejme hodně zdraví, ale i dalším českým olympionikům, pro které také není lehké podávat ty nejlepší výkony vprostřed mediální bouře Jedna z cest, jak může být sport prospěšný pro společnost, je její stmelení, překonání rozdílů, a to nejen názorových. Mějte to na paměti a podpořte celou českou výpravu.


Ozveme se zase, až bude co říct


Mějte se Perun


P.S.: Ve fotogalerii můžete zhlédnout týmového potížistu již po incidentu s řídítky, scenérie z olympijské vesnice či ,,pozitivní,, týmový videohovor s ještě asymptomatickým Perunem, tou dobou ještě provozujícím pseudokliky ve stísněných prostorách jeho pokojíku.

Jelikož sám chci jít příkladem, tak přidávám odkazy na zdroje některých informací, které jsem uvedl v textu.



Různá účinnost vakcín proti jednotlivým mutacím, pro menší čtenáře přehledná tabulka zde:https://www.facebook.com/photo/?fbid=10217909064690520&set=a.2976187395993



62 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page